Het Europees Parlement heeft tegen de plannen gestemd voor online auteursrechten. Critici vrezen dat als het wetsvoorstel zou worden aangenomen de vrijheid van meningsuiting online zou worden ingeperkt met een zogenoemde ‘uploadfilter’. Ook is er kritiek op een voorstel dat uitgevers in staat stelt geld te vragen voor het linken naar bepaalde content, ook wel de ‘linktaks’ genoemd.
Van de 627 aanwezige Europarlementariërs stemden er 278 voor de plannen en 318 tegen, 31 onthielden zich van stemming. De Europarlementariërs hebben nu een maand om met nieuwe voorstellen te komen. In september wordt er dan opnieuw over gestemd.
Linktaks en uploadfilter
In het voorstel staan strengere regels voor het gebruik van links en online foto’s. Mediabedrijven zouden de mogelijkheid krijgen om geld te vragen voor het linken naar nieuwsartikelen, zodat ze meer geld kunnen verdienen met hun online content.
Ook een uploadfilter hoorde bij de plannen, waardoor het zonder toestemming uploaden van filmpjes of muziek waarop auteursrecht zit minder makkelijk wordt gemaakt.
Internetplatformen zoals Facebook en YouTube zouden video’s en foto’s hierdoor vooraf moeten scannen en blokkeren als die inbreuk maken op het auteursrecht. Mensen die remixes maken van muziek, livestreamers en mensen die memes maken, zouden daar last van kunnen krijgen.