Het risico op datalekken als gevolg van thuiswerken wordt door de AFM als eerste genoemd.
Vanwege de coronacrisis werken veel medewerkers thuis. “Dit kan deze ondernemingen extra kwetsbaar maken voor informatiebeveiligingsrisico’s verbonden aan thuiswerken, zoals het lekken van gevoelige informatie door het gebruik van onveilige apparatuur of communicatiekanalen”, aldus de toezichthouder. Bedrijven moeten daarom hun medewerkers goed informeren over het correcte gebruik van beveiligde thuiswerkfaciliteiten zoals vpn’s. Ook moet worden voorkomen dat er niet-beveiligde (privé-)alternatieven worden gebruikt. Ook is two-factor authentication (2FA) een must voor gebuikt van vpn’s.
Veilige werkplek
Medewerkers moeten volgens een protocol werken, maar ook de werkplek zelf kan hieraan bijdragen. Naast de beveiligingsoplossingen op softwaregebied of vpn’s moet ook naar de hardware gekeken worden. Wat is volgens het bedrijfsprotocol wel toegestaan en wat niet? Het uitgangspunt moet zijn dat de situatie thuis of onderweg net zo goed is geregeld als het binnen het bedrijf is gedaan. Een extra veilige werkplek, zoals een ThinClient, kan het correcte gebruik ondersteunen en een veilige verbinding naar een werkomgeving garanderen.
Snelle keuzes
De werkplek op de zaak, thuis of onderweg kan op vele manieren veilig worden gemaakt. Nog te vaak leidt beperkte kennis van de mogelijkheden tot (te snelle) keuzes, die niet genoeg voldoen aan security of beheerbaarheid van de (thuis)werkplek.
Meer weten over het veilig kunnen werken vanuit huis? Wij komen graag langs voor een vrijblijvend gesprek. Bel 0345 – 622 223 of vul het contactformulier in.