Weerbaarheid in Nederland blijft achter bij de groei van digitale dreigingen

Herman van de BijlUncategorized

Bedrijven, overheden en burgers wapenen zich niet snel en goed genoeg tegen de groeiende digitale dreigingen. Dat staat in het Cybersecuritybeeld Nederland 2017 van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en veiligheid. Volgens het rapport wordt het gat tussen dreiging en maatregelen eerder groter dan kleiner. De  onderzoekers zeggen dat mensen zowel thuis als op het werk vaak kiezen voor de snelste oplossing en niet de veiligste.

Datalekken nemen toe in volume en vertrouwelijkheid

ICT security heeft meer aandacht nodig

Opvallend zijn de verder toenemende volumes en de mate van vertrouwelijkheid van gelekte informatie, aldus het rapport Cybersecuritybeeld Nederland 2017.

Zo zijn energiegegevens van 2 miljoen Nederlandse huishoudens gestolen uit een registratiesysteem. Salarissen van medewerkers van ASML en Philips werden gepubliceerd. Erasmus Universiteit Rotterdam meldde dat persoonsgegevens van 17.000 mensen waren gelekt. Het ging hier onder andere om financiële gegevens, nationaliteiten en gegevens over de gezondheid. Dit zijn slechts enkele bekende en gemelde datalekken. Veel incidenten worden niet eens gemeld, ondanks de meldingsplicht. Uit een onderzoek van Radio1 kwam naar boven dat de helft van de datalekken bij Nederlandse gemeenten niet gemeld worden.

Volgens Staatssecretaris Klaas Dijkhoff laten de bevindingen uit het CSBN zien dat er de komende jaren geïnvesteerd moet blijven worden om de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten.

Het volledige rapport is de downloaden via de website van de rijksoverheid. Of de website van het Nationaal Cyber Security Center(NCSC).

Bron: ANP/Nu.nl

Denkt u dat u goed beveiligd bent of weet u het liever zeker?

Wij komen graag langs voor een vrijblijvend gesprek. Bel 0345 – 622 223 of vul het contactformulier in.