Hackers breken in op patiëntmonitoren voor vitale functies

rondekruijffUncategorized

cyberaanval ziekenhuisEen onderzoeksteam van antivirusmaker McAfee kocht een set patientenmonitoren op eBay die wordt gebruikt om vitale functies zoals de hartslag, het zuurstofniveau en de bloeddruk van patiënt in de gaten te houden. Met een simpele aanval was het mogelijk binnen te dringen in het systeem. Daarna was het mogelijk om andere informatie te tonen. Hierdoor kan het bijvoorbeeld lijken alsof een patiënt een hoge bloeddruk heeft, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is.

“Vitale tekenen zijn een integraal onderdeel van de klinische besluitvorming”

Patiëntenmonitoren en aanverwante systemen zijn essentiële componenten die medische professionals voorzien van de vitale functies die ze nodig hebben om beslissingen te nemen. Een cyberaanval kan er op deze manier voor zorgen dat iemand medicijnen toegediend krijgt terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Dit kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Zo zou het ook is het mogelijk kunnen dat iemand langer dan noodzakelijk in een ziekenhuis wordt gehouden, of wellicht komt te overlijden door verkeerde medicatie.

 

Nog geen plannen om lek te verhelpen

Het is nog niet bekend of de aanvalsmethode al eens in de praktijk is toegepast. De makers van de ziekenhuisapparatuur hebben aangegeven nog geen plannen te hebben om het lek te verhelpen.