Hackers hebben privé gegevens jongeren in handen

rondekruijffUncategorized

Hackers persen de website PratenOnline af, waar jongeren met professionals over hun psychische problemen kunnen chatten. De criminelen stellen gegevens van gebruikers te publiceren en eisen losgeld.

Dat bevestigt PratenOnline tegen RTL Nieuws. De website is door de organisatie tijdelijk offline gehaald. Ook is er aangifte bij de politie gedaan en een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Persoonsgegevens gestolenE-mailadressen

Het is onduidelijk welke gegevens de hackers hebben gestolen en om hoeveel slachtoffers het gaat. De criminelen hebben PratenOnline e-mailadressen en telefoonnummers van jongeren gestuurd die van de website gebruik hebben gemaakt. “Er lopen nu verschillende onderzoeken om te kijken welke gegevens precies zijn gestolen”, zegt de woordvoerder.

Volgens PratenOnline zijn er geen chatgesprekken tussen jongeren en professionals, zoals psychologen, gestolen. Deze gesprekken worden opgeslagen in een database, maar deze zou niet zijn gehackt, stelt de woordvoerder. Alle betrokken gebruikers worden op de hoogte gesteld van de hack.

De Volkskrant meldt dat er wel degelijk chatgesprekken zijn gestolen. Het zou gaan om 16.631 chatgesprekken, en de anonieme tipgever heeft naar verluidt drie gestolen chatgesprekken als bewijs opgestuurd.

Politie

PratenOnline weet niet hoe het is gehackt. Ook wordt er samengewerkt met de politie om de hackers op te sporen. Naast e-mailadressen en telefoonnummers hebben de criminelen mogelijk ook toegang gehad tot ip-adressen en andere privé informatie.

De organisatie, die al sinds 2004 bestaat, richt zich met name op jongeren tussen de 12 en 23 jaar die kampen met angst- en depressieve klachten. Daar kunnen ze anoniem hun verhaal doen en chatten met professionele hulpverleners.

Bron: RTL Nieuws