CDA bezorgd over overnames van NL datacenters

rondekruijffUncategorized

datacenter_veilig?Het CDA roept de Europese Commissie op om toe te zien op de vele overnames van Nederlandse datacenters door niet-Europese bedrijven. De onafhankelijkheid komt in het geding door buitenlandse investeringen in kritieke digitale infrastructuur, vreest de politieke partij. Volgens koepelorganisatie DDA zijn de zorgen ongegrond.
De Europese Commissie moet extra maatregelen overwegen om de digitale gegevens van consumenten en bedrijven in Nederland en Europa te garanderen. Dat vindt europarlementariër Tom Berendsen (CDA), in reactie op berichten in het Financieele Dagblad. De zakenkrant constateerde laatst dat de afgelopen tijd diverse Nederlandse datacenters zijn overgenomen door Amerikaanse bedrijven. Doordat de overheid datacenters niet als kritische infrastructuur ziet, worden dergelijke overnames niet getoetst.

Berendsen maakt zich zorgen over de bescherming van gegevens die in deze datacenters zijn opgeslagen. ‘Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat onze data en bijbehorende infrastructuur niet zomaar bij derden terecht kunnen komen.’ Volgens hem moeten vooral overnames van buiten de EU kritisch worden beoordeeld. Dit kan het beste via een gezamenlijke aanpak, zegt de parlementariër.

Wel de kastsleutel, niet het wachtwoord

“Er is een verschil tussen datacenters en bij de data kunnen”
Branchevereniging Dutch Datacenter Association (DDA) deelt de zorgen van het CDA niet. Datacenterleveranciers kunnen helemaal niet bij de data van burgers en bedrijven, vertelt directeur Stijn Grove aan Computable. Ook de nieuwe Amerikaanse datacentereigenaren dus niet. De data staan namelijk op servers van klanten die datacenterruimte huren. ‘Er is een verschil tussen datacenters en bij de data kunnen. We hebben wel de sleutel van de kast, maar niet de wachtwoorden van de data’, geeft Grove als analogie.

Lees het hele artikel op Computable.nl