Tips voor spam, spyware en antivirus bescherming

De laatste weken merken wij dat er weer forse adware, spyware en phishing aanvallen in Nederland zijn. Een deel van onze klanten heeft hier al mee te maken gehad. Zoals u van YourICT gewend bent wachten wij niet af maar gaan proactief te werk. U krijgt van ons een aantal tips hoe u een besmetting kan herkennen en voorkomen.

Wat is Adware, malware of phishing?

virus malwareAdware of malware is software, die ongevraagd op uw pc geïnstalleerd wordt. Vaak icm virussen. Phishing betekent letterlijk ‘vissen’. Het vissen naar uw belangrijke gegevens, zoals telebankieren, creditcard, wachtwoorden etc. Bijvoorbeeld een email die afkomstig lijkt te zijn van de Postbank waarin u wordt gevraagd om uw gegevens te bevestigen. Doe dit nooit!! Geen enkele bank zal u per email om uw gegevens vragen.

Hoe herkent u een spyware of virus besmetting?

Wanneer uw pc besmet is kunt u dat vaak herkennen aan het ongevraagd tonen van reclame of doordat uw pc trager en trager wordt. U loopt dan het risico dat belangrijke gegevens gestolen worden of verloren gaan. Het kan zelfs voorkomen dat uw internetverbinding wordt afgesloten door uw provider omdat uw pc spam verstuurd.

Hoe komt spyware of een virus het binnen?

Eigenlijk via alles wat met internet te maken heeft. Surfen op het net, chatten of via e-mail. Die leuke e-card is al genoeg om besmet te raken. Zelfs door gewoon op het internet te surfen kunt u al besmet raken.

Hoe kan ik spyware/ spam/ virussen voorkomen?

Tip1: U kunt een besmetting met spyware of een virus voorkomen door bewust om te gaan met internet. Bezoek alleen legale pagina’s en schakel het phishing filter van Internet Explorer in, gebruik meerdere browsers.

Tip2: Gebruik de nieuwste versie van een goed anti-virus en anti-spyware programma.

Tip3: Installeer automatisch de laatste updates van Microsoft en uw antivirus programma zodat uw internetbescherming up-to-date blijft.

Kan ik nog meer doen?

Ja dat kan. Zorg er voor dat de bedreiging buiten uw netwerk of server blijft. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

YourICT levert oa de Sophos (virtuele) UTM; die continue uw netwerk, internet en emailverkeer controleert en reinigt bij de bron, uw internettoegang. Zo worden spam, spyware en virussen onschadelijk gemaakt voordat ze uw netwerk of server bereiken