Windows 10 minstens twee keer zo veilig als Windows 7

rondekruijffUncategorized

Windows 10 is minstens twee keer zo veilig als Windows 7. Dat is één van de conclusies in het Webroot Threat Report. Het overstappen naar Windows 10 is dan ook een belangrijke stap voor de  algehele veiligheid van PC’s en netwerken, stelt antivirusleverancier Webroot. Het is moeilijker voor cybercriminelen om malware te verspreiden, dankzij Windows 10.

windows10proDe huidige 10-versie van Microsofts besturingssysteem voor computers is namelijk “aanzienlijk veiliger dan zijn voorgangers”, stelt Webroot in zijn jaarrapport over digitale dreigingen. De Amerikaanse securityleverancier verklaart hiermee niet de Windows-wereld voor veilig, want kwaadaardige software is zeer flexibel, waarschuwt Webroot. “De zeer variabele aard van malware maakt het onmogelijk om te voorspellen wanneer malware gaat pieken”, wat mede gerelateerd is aan belangrijke nieuwsverhalen of seizoensgebeurtenissen (zoals vakanties en belastingdeadlines) waar malwaremakers dan op aanhaken.

Windows 7 met name kwetsbaar

Toch signaleert Webroot een algehele verbetering: het heeft minder nieuwe malware zien langskomen afgelopen jaar. Bovendien is er sprake van een relatief geleidelijke daling in het aantal gevallen van kwaadaardige software voor Windows. Dit betreft zowel consumentencomputers als ook zakelijk gebruikte pc’s en devices. Het is volgens Webroot goed nieuws dat thuisgebruikers Windows 10 in een rap tempo omarmen, maar minder goed nieuws dat bedrijven in een veel langzamer tempo overstappen.

“De redenen hiervoor zijn begrijpelijk: elke OS-migratie is een grote inspanning”, en het migreren van een hele organisatie naar Windows 10 wordt gezien als een meerjarig project, merkt Webroot op in zijn jaarrapport. “Zolang corporate devices nog oudere versies van het besturingssysteem draaien, loopt de organisatie gevaar. Windows 7, het op één na meestgebruikte besturingssysteem in de devices die Webroot scant, blijft vooral kwetsbaar.”

Ondersteuning Windows 7 stopt

We raden aan om PC’s en laptops die zijn voorzien van Windows 7 binnenkort te vervangen. Door het wegvallen van de ondersteuning kunnen PC’s met Windows 7 niet meer gepatched worden door het ontbreken van (security) updates.

Zie: Het einde is in zicht voor Windows 7

Bron: AGConnect